Blog
Schartong, de ondergewaardeerde parel van de zee: vis van het jaar 2023!

De schartong is de nieuwe vis van het jaar. Dat hebben minister van Visserij Hilde Crevits en de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) bekendgemaakt in Zeebrugge.

Na de garnaal vorig jaar staat nu de schartong in de schijnwerpers als de vis van het jaar 2023. Deze platvis, verwant aan de bekendere zeetong, wordt vaak over het hoofd gezien en verdient meer waardering. Onze vissers spreken over “Schotse schulle”, omdat hij vaak voor de Schotse kust gevangen wordt. De schartong zal het hele jaar door gepromoot worden als een veelzijdige en smaakvolle keuze.

“Het is een vissoort die absoluut meer erkenning verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee experimenteren”, aldus Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits. Hoewel veel mensen vertrouwd zijn met zeetong, is schartong minstens zo smaakvol. Bovendien is schartong ook beter voor je portemonnee.

Schartong bereikt zijn culinaire hoogtepunt in de zomer- en herfstmaanden. Op dat moment komt de vis het best tot zijn recht wanneer hij op de graat wordt gebakken. In andere seizoenen is het echter beter om de schartong gefileerd te bereiden. Recepten voor andere platvissen, zoals tong en pladijs, kunnen ook perfect toegepast worden op schartong. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van deze heerlijke vis en ontdek nieuwe culinaire hoogstandjes met schartong in de hoofdrol.

Op zoek naar een leuk recept? Neem een kijkje bij onze succesrecepten!

Bekijk ook deze fishermen stories

Play Seasounds
Seasounds
In zee met JEAN sur MER?

Ben je eigenaar van een horecazaak? Wil je onze producten verdelen? Of speel je met ideeën rond een eigen foodconcept? We hebben altijd goesting in nieuwe uitdagingen met collega-ondernemers!