Blog
JEAN sur MER Harbor Cafe is het eerste MSC-gecertificeerde visrestaurant van België

Bij JEAN sur MER draait het om liefde voor duurzame noordzeevis. Die duurzaamheid stroomt door de aderen van het merk. JEAN sur MER is niet enkel ambassadeur van het Marine Stewardship Council (MSC), ook de foodtrucks werden gecertificeerd (2019). In 2021 kwam daar ook de certificering van het streetfoodcafe JEAN sur MER Harbor Cafe op de Groenplaats bij.

Sinds 2021 is het Harbor Cafe het eerste MSC-gecertificeerde visrestaurant van België.
William Morré, Commercial Outreach manager voor België: “JEAN sur MER is voor MSC in België een belangrijke vaandeldrager. Ze zijn actief in verschillende delen van de markt, zowel in retail als in foodservice. En daarin kiezen ze resoluut voor MSC gecertificeerde vis. We zijn heel blij met de certificatie van het JEAN sur MER Harbor Cafe omdat het de weg opent voor andere visrestaurants in België. JEAN sur MER toont aan dat certificatie voor kleine en onafhankelijke ondernemers mogelijk is.”

Viscategorie hip maken op duurzame verantwoordelijke manier

Eigenaren Jan Kegels en Peter Vlyminck: “Het was altijd onze missie om mensen te laten kiezen voor duurzame vis. Die filosofie trekken we ook door naar ons Harbor Cafe. Alle producten die we zelf produceren en verkopen – ook in ons Harbor Cafe – dragen het duurzaamheidslabel van MSC. Dat garandeert dat de vis gevangen is met respect voor het milieu en de vispopulatie. We geloven in duurzame visserij en dat vis te traceren is van boot tot bord. Je kan er dus zeker van zijn dat onze producten op een duurzame manier geproduceerd zijn met duurzame vis. We willen namelijk viscategorie hip maken op een verantwoorde manier. Want wie weet nu niet graag wat hij eet?”

Van bron tot bord traceerbaar

Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van dat visbestand weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een visbestand.

In bijna honderd landen zijn steeds meer producten met het MSC-keurmerk verkrijgbaar. Deze zijn afkomstig van meer dan 350 MSC-visserijen. Het blauwe MSC-keurmerk bewaakt tevens de traceerbaarheidseisen van de vis, schaal- en schelpdieren, van de bron tot op het bord. Die controle in de toeleveringsketen is niet alleen van belang voor restaurants maar ook voor de consument.

Weet wat je eet

Onder meer onderzoek van de KUL toont aan dat 20 tot 50% van verkochte vis niet de soort is die op het menu of het etiket staat.* De traceerbaarheidseisen van MSC zorgen ervoor dat dit in minder dan 1% van de gevallen zo is voor vis met het blauwe label erop. Daarmee kan een consument erop vertrouwen dat de vis met het MSC-keurmerk ook echt van een duurzame visserij komt.

*bron HUMO,nr 4212/21

Bekijk ook deze fishermen stories

Play Seasounds
Seasounds
In zee met JEAN sur MER?

Ben je eigenaar van een horecazaak? Wil je onze producten verdelen? Of speel je met ideeën rond een eigen foodconcept? We hebben altijd goesting in nieuwe uitdagingen met collega-ondernemers!